sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Syreeni, krassi ja päivänkakkara

Kiitoksia edellisen postauksen sukkakommenteista, ohjeen kirjoitan varmaan piakkoin mutta ensin pitää kuitenkin odottaa Suuri Käsityölehti joka ilmestynee ensi viikolla. En siis todellakaan odota sijoittuvani.

Tälläkin viikolla on neulottu lähinnä sukkia.

Ensin sain valmiiksi jo toukokuussa aloitetut testisukat. Ensimmäinen sukka valmistui jo silloin toukokuussa mutta se sai odottaa pariaan näin kauan KYH kiireiden ja muiden projektien takia.Tähän testaukseen en ilmoittautunut millään tavalla vaan sain suunnittelijalta kyselyn haluaisinko testineuloa sukan jolla olisi vähän kiire. Lupauduin ja sitten tulikin vähän enemmänkin kiire.


Vasemman sukan lopussa on joko virhe ohjeessa tai sitten tulkitsin itse ohjetta väärin. Sain sukan kuitenkin valmiiksi jo silloin toukokuussa ja purin nyt syyskuussa puolet terästä pois ja neuloin uusiksi. Malli on kivan erilainen, oikeaa aivojumppaa muutamassa kohdassa. Ja koska kyseessä oli tesitneule niin kuvia ei kovin paljoa ollut katsottavaksi ekaa sukkaa neuloessa.


Mallina Fresh Tracks joka on spesiaaliohje sukkaklubiin, ei siis vielä hankittavissa mistään. Lankana Araucania Ranco Solid ja puikoina 2.5 mm kulmikkaat sukkapuikot.


Ostin loppukesällä ruokakaupan lanka-alesta (-50%) pari kerää Novitan Nallea. Se on kuitenkin mun mielestä ihan kiva sukkalanka ja perussukkia tarvitaan aina.Olin ostanut yhtä väriä jo aiemmin joten puikolla oli sitten kolme sukkaa yhtäaikaa, jokaista väriä yksi. Puikkona siis 2.5 mm pyörö, oliskohan 100 cm kun sukat mahtui kerralla ihan mukavasti.


Ja sitten se luvattu yllätys. Harjoittelen sukkaohjeiden kirjoittamista ja harjoituksen vuoksi julkaisen nyt blogissa yksinkertaisen kirjoneulesukan ohjeen osissa ja ilman kuvia. Mysteerinä siis. Saa neuloa kuka haluaa ja ohjeesta saa kysellä ja jos virheitä löytyy niin mielellään ilmoitus minulle. Olkaa siis hyvät (seuraavat osat tulee viikon välein, ohje on kolmessa osassa).

Sukkamysteeri

Tarvikkeet:
Keskipaksua villasekoitelankaa esim Novitan Nalle, pääväriä n 100 grammaa lisäksi kolmea kuvioväriä alle 50 grammaa kutakin.
Puikot 2.5-3 mm, semmoiset millä saat 60 silmukalla sopivan kokoisen sukan (kirjoneule ei ole kovin joustavaa), kirjoneuleeseen mahdollisesti 0.5 mm paksummat puikot.
Päättelyneula ja sakset


Ohje:
Luo 60 silmukkaa. Neulo 2 o, 2n joustinta 4-5 cm. Vaihda mallineuleeksi 3o, 1 n joustin ja neulo 6 kerrosta. Neulo yksi kerros oikein päävärillä, katkaise päävärin lanka. Ota työhön ensimmäinen kuvioväri, neulo yksi kerros oikein kuviovärillä (kaaviossa tyhjä ruutu) ja aloita sen jälkeen kirjoneule Kaavio1:n mukaan. Kaavio toistetaan 5 kertaa/kerros. Vaihda halutessasi 0.5 mm isommat puikot kirjoneuleen ajaksi.

Kun kaavio on valmis (viimeksi neulotaan yksi kerros ensimmäisellä kuviovärillä), vaihda taas ohuemmat puikot ja ota työhön sukan pääväri, neulo yksi kerros oikein. Aloita sitten 3 o, 1 n joustin. Neulo joustinta kunnes varsi on n 3 cm lyhyempi kuin haluamasi varren pituus.

Jos varsi on nilkkaa lähestyttäessä liian leveä, voit kaventaa kerroksen alussa ja lopussa(= keskellä takana nurjan silmukan molemmin puolin) yhden silmukan kolme kertaa muutaman kerroksen välein = 54 silmukkaa.

Neulo yksi kerros oikein ja jos et kaventanut silmukoita jo aiemmin niin kavenna nyt 6 silmukkaa tasavälein = 54 silmukkaa. Halutessasi voit toki tehdä myös seuraavan osion 60 silmukalla

Merkkien selitykset:
tyhjä ruutu = ensimmäinen kuvioväri
X = toinen kuvioväri
O = kolmas kuvioväri

14 kommenttia:

 1. Testaamaan tietenkin, kunhan selviän ensin tästä matkaväsymyksestä.

  VastaaPoista
 2. Voi kun mun kirjoneuletaitoni olisivat vähän paremmalla tolalla. Joudun jättämään väliin, sillä pelkään toisen sukan syndroomaa. Seuraava mysteerisukkaohje ilman kirjoneuletta? :D

  VastaaPoista
 3. Voi vitsi, oliskohan mulla sopivia lankoja... ensin pitää kyllä saada omat DL-proggikset tehtyä, mutta kyllä kutkuttaisi kovasti lähteä kokeilemaan...

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa hauskalta. Yksi kirjoneuleharjoitelma on juuri puikoilla, mutta ehkä tätäkin ehtisi kokeilla??

  VastaaPoista
 5. Kivaa! Osallistun varmasti! Onko sukillasi jokin nimi, jotta voisin laittaa sen Ravelryn projektiini?

  VastaaPoista
 6. Oi, kuulostaa kivalta! Sain juurikin takaisin kirjoneuleinnostukseni ja selkeesti tätä on pakko kokeilla.

  VastaaPoista
 7. Kiitos sukkamysteeristä! Osallistun myös se kutomiseen.

  VastaaPoista
 8. Ihanaa, sukkamysteeri :) Nyt sukattaa, joten ehkä koetan omalla erittäin hitaalla aikataulullani osallistua! Onnittelut hopealle, sen tiedon luin juuri Kaheleista!
  Outi

  VastaaPoista
 9. Onnea sijoituksesta sukkakisassa! Tuohon sukkamysteeriin aion osallistua, kunhan saan puikoilta pois keskeneräiset sukat.

  VastaaPoista
 10. Kiva, että teet tuon sukkamysteerin, aion osallistua.

  VastaaPoista
 11. Oi, sukkamysteerin eka osa tehty. Aika siirtyä toiseen. Mukavalta näyttää tämä malli :)

  VastaaPoista