sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Melkein mestari

En sitten saanutkaan kirjoittaa Kettusiin ohjetta itse kun se on jo kirjoitettu. Löytyy Suuri Käsityö lehden nettisivilta, Kettu-sukat. Kiitos kaikille onnitteluista, mulle tämä palkinto sopi paljon paremmin kuin eka, mieskin on iloinen kun taloon ei tullut yhtään lankaa lisää. :)

Alkuviikosta tuli kyllä vähän lisää lankaa kun voitin KYH arvonnassa ihana lankapalkinnon. Kirjoneuleeseen sopivat langat on lahjoittanut Naurava Lammas ja näistä tulee joskus myöhemmin lapaset.


Sitten esittelen toiset kilpailuun lähettämäni sukat, ne joiden tytär toivoi sijoittuvan ja joissa oli siis ehkä sittenkin liikaa muuta kuin kirjoneuletta.

Harmaasta, tai tässä tapauksessa harmaanruskeasta, Seiskaveikasta saa muutakin kuin saapassukkia. Mä tykkään itsekin näistä kovasti ja teen ehkä joskus samanlaiset itselle.

Mutta eihän näissä tosiaan ole tuota kirjoneuletta kuin vähän nimeksi ja reuna ei näytä ihan suoralta kun näiden kanssa tuli vähän kiire ja kuivattaessa reunaan jäi jäljet pyykkipojista.


Mutta sain siis aikaiseksi muutakin kuin geometrisen kuvion vaikka en osaakaan piirtää. Aiemmin esitellyt sinivalkoiset ruususukat on ohuemmasta langasta tehty versio näistä, ne aloitin varpaista. Näihin neuloin ensin tuon palmikkoreunuksen ja poimin sitten siitä silmukat varteen, varsi neulottu tasona ja loppu sukasta onkin sitten ihan perusmallia.

Mysteerisukkien toinen vihje valmistui juuri äsken. Näihin sukkiin ei ole mikään pakko tehdä kaikkia kirjoneulekuvioita, jos teet vain osan, kannattaa silmukat järjestää niin että joustin jatkuu samanlaisena terään asti, eli järjestä silmukat ennen kantapäätä niin että päälipuolen joustin on symmetrinen, kantapään keskikohta ei ehkä ole silloin ihan keskellä takana mutta ei sitä kukaan huomaa valmiissa sukassa. Lisään ohjeen myöhemmin Ravelryyn ja laitan sen ihan pian mun ohjesivulle, tosin ohje on vain blogissa kunnes kaikki vihjeet on julkaistu. Sukkien nimeksi tulee Tekno.

Ja sitten se ohje, olkaa hyvät:
-->
Aloita kirjoneule Kaavio 2:n mukaan. Tämä kaavio on ainoa joka tehdään toiseen sukkaan peilikuvana, valitse siis joko Kaavio 2a tai 2b. Voit käyttää pohjavärinä joko jotain kuvioväriä tai sukan pääväriä.  Kaavion alussa ja lopussa on yksi yksivärinen kerros.
Kun kaavio on valmis, neulo yksi kerros pohjavärillä ja järjestä silmukat kantapäätä varten. Kantapää tehdään 4. ja 1. puikon 27(31) silmukalla, siirrä isommassa koossa yksi silmukka päälipuolelta kantapään puolelle.
Kantalappu
Neulo 1. puikon silmukat oikein 4. puikolle, viimeinen silmukka neulotaan nurin, käänny.
1.krs (nurja puoli) Nosta 1.silmukka oikein neulomatta, lanka työn takana, 25 (29) s nurin, 1 oikein.
2.krs (oikea puoli) Nosta 1.silmukka nurin neulomatta, lanka työn edessä, *1 s oikein, 1 s neulomatta lanka työn takana* , toista * * kunnes puikolla on 2 s, 1 oikein, 1 nurin.
Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 13(14) kertaa, 26(28) kerrosta. Neulo sitten vielä yksi nurjan puolen kerros.

Kantapään kavennukset
Nosta 1.s neulomatta, neulo 15(17) s oikein, tee ylivetokavennus, 1 oikein, käänny
Nosta 1.s neulomatta, neulo 6 nurin, 2 nurin yhteen, 1 n, käänny
Nosta 1.s neulomatta, neulo 7 s oikein, ylivetokavennus, 1 o, käänny
Jatka kavennuksia samaan tapaan, välissä neulottavien silmukoiden määrä lisääntyy aina yhdellä. Kun kaikki sivusilmukat on kavennettu ja olet viimeksi neulonut nurjan puolen kerroksen, jäljellä on 17(19) s.
Neulo kantapohjan silmukat oikein, 9(10) s puikolle 4 ja 8 9) s puikolle 1. Poimi 1. puikolle kantalapun reunasta 1 s/nostettu silmukka ja puikkojen välistä vielä 1 tai 2 silmukkaa. Neulo 2. ja 3. puikolla 3 oikein, 1 nurin joustinta. Aloita 1(2) oikein, 1 nurin ja toista sen jälkeen 3 oikein, 1 nurin ja neulo lopussa vielä 1(2) oikein. Poimi kantalapun toisesta reunasta sama määrä silmukoita kuin ensimmäisestä ja neulo kerros loppuun, kerros vaihtuu jalkapohjan keskellä.
Aloita kiilakavennukset. Neulo oikein kunnes 1. puikon lopussa on 3 silmukkaa, 2 oikein yhteen, 1 oikein. Jatka 2. ja 3. puikoilla joustinta kuten edellisellä kerroksella ja neulo 4. puikon alussa 1 oikein, ylivetokavennus. Toista kavennuksia joka toinen kerros kunnes pohjassa on 27(31) silmukkaa. Neulo vielä neljä kerrosta ilman kavennuksia. Neulo yksi kerros sileää oikeaa ja kavenna sen aikana pienemmässä koossa 4 silmukkaa tasavälein = 50(60) s.   9 kommenttia:

 1. Mistä mysteerisukista sä puhut, mä oon aivan ulalla....?
  t. Rattu

  (Se on tosi harmi, ku tuomariista saa sen käsityksen, ettei ne ymmärrä mitää siitä, miltä näyttää taidokas neule.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edellisessä postauksessa oli ensimmäinen ohjeosio sukkiin joiden ohjeen julkaisen täällä blogissa kolmessa osassa, ilman kuvia siitä mitä sukasta pitäisi tulla, mysteerinä siis. Tämän postauksen lopussa on siis toinen ohjeosa ja loput tulee ensi sunnuntaina. Tuosta tuomaroinnista saa olla ihan sitä mieltä mitä haluaa, mä olen oikeesti tosi tyytyväinen kun mulle ei tullut yhtään lisää lankaa, eli tämä sijoitus sopi mulle paremmin kuin hyvin. :)

   Poista
 2. Niin kauniit sukat, olet kyllä melkoisen taitava kun olet nuo suunnitellut, kauniit langat olet voittanut!

  VastaaPoista
 3. Minäki pelekäsin, että jos jotaki voittaasin, niin ku en vain Suuri Käsityölehteä, oon sen just perunu, ku en oo näistä viimeaikaasista tykänny. heh, en voittanu mitää, enkä minä niistä palakinnoosta olisi piitannukkaa... mutta olis kiva saara mainetta ja kunniaa ;)

  t.Rattu

  VastaaPoista
 4. Kiitos toka vihjeestä - nyt neulomaan sitä ekaa loppuun.

  VastaaPoista
 5. Ensimmäinen osa on neulottu, nyt jatkuu sitten toinen osa, kiitos.

  VastaaPoista
 6. Toinenkin osa on neulottu! Innolla jään odottamaan seuraavaa. Tää on tosi koukuttavaa :)

  VastaaPoista
 7. Hei,
  kauniit sukat nämä. Onkohan niihin olemassa sulla jotain ohjetta? Yritin selata kaikki läpi, mutta en ainakaan kiireessä nähnyt. Voi nimittäin olla, etten vielä aloittelijana osaa pelkän kuvan perusteella tehdä edes noita muistuttavia sukkia. Hakusessa on kuitenkin pitkään ollut juuri sellaiset sukat, joissa yhdistyisi sekä koho- että kirjoneule ja nämä täyttäisivät kriteerit ja ovat aivan upean näköisetkin :)

  VastaaPoista