sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Palmikoita

Ihastuin tähän malliin heti kun näin ensimmäiset kuvat Ravelryssä. Harmittelin vähän kun ohje on kirjoitettu aika paksulle langalle eikä mulla ole käyttöä kovin paksulle villapaidalle. Mietin mallia aina silloin tällöin ja lopulta muistin kesälomareissulla ostetut langat jotka oli kyllä paljon ohuemmat kuin ohjeen langat.


Päätin kuitenkin yrittää. Tein mallitilkun ja pääsin valitsemallani langalla lähelle ohjeen tiheyttä eikä neulos kuitenkaan näyttänyt liian harvalta.


Ohje etenee osissa, aloitetaan keskeltä edestä, neulotaan ensin kaistale jotta saadaan tehtyä pääntie olkapäälle asti. Sitten tehdään välillä takakaarroketta, aloitetaan taas keskeltä, yhdistetään osat ja jatketaan etukappale sivuun asti ja sitten tehdään ensimmäinen hiha. Mulla oli lankaa neljä vyyhtiä ja tein hihaa vain niin pitkälle kuin ensimmäisestä vyyhdistä riitti. Sitten jatketaan takakaarroketta toiseen suuntaan ja etukappale tehdään taas olkapäälle asti, yhdistetään ja neulotaan etukappaleen toinen puoli valmiiksi. Sitten tein toista hihaa siihen asti kun lankaa riitti.


Poimitaan silmukoita takakaarrokeesta ja neulotaan takakappale yhtä pitkäksi kuin etukappale. Tässä kohtaa pidin tuumaustauon. Malli alkoi epäilyttää enkä ollut ihan varma venyykö poikittain neulottu etukappale tarpeeksi. Tuumaustauko auttoi, laskin ja mittasin ja lopulta päätin että kyllä siitä hyvä tulee.


Tässä neuleessa on periaatteessa sivusaumat mutta koska ne on tehty ennen helmaresoria kolmen puikon päättelyllä niin kun pääntien resori on tehty niin pääteltävänä on vain muutama langanpää ja paita on valmis. Pääntie epäilytti myös ennen resoria, näytti aika isolta ja huonosti istuvalta mutta resori pelasti paljon, on oikein sopiva. Muutekin tykkään valmiista paidasta kovasti. Tästä tuli lopulta liki tunikapituinen, lanka on just sopivaa ja tämmöinen löysä laatikkomalli on oikein mukava viileänä kevätpäivänä. Ja lankaakin jäi lopulta vaikka tein ohjeesta poiketen täyspitkät hihat.


Malli: Rhapsody in Cables
Lanka: Pirtin Kehräämön Kampalanka 90 tex x 3
Puikot: 3.5 mm, resoreissa 3 mm


3 kommenttia: