keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Neulotaan norjaksi

Ravelryn vilkkaassa suomalaisryhmässä on parhaillaan menossa sukkavaihto. Harkitsin osallistumista aika kauan ja päädyin lopulta jäämään vaihdosta pois, lähinnä siksi että käsi oli juuri silloin tosi kipeä ja ajattelin että on kurjaa jos joudunkin jättämään leikin kesken. Ilmoitin kuitenkin vaihtoemolle että minua voi pyytää enkeliksi jos joku ei ehdikään tekemään parilleen sukkia.


Ja niinhän siinä kävi että sain yhtenä aamuna viestin että enkelille olisi tarvetta, kyselin vähän lisätietoja (mutta en sitä kenelle pitäisi neuloa), mietin päivän ja ilmoitin että teen sukat.


Sain parin tiedot ja selailin toiveohjeita ja Ravelry-viestejä ainakin viikon. Sitten yhtenä päivänä huomasin uusissa ohjeissa ilmaisen sukkaohjeen joka oli mielestäni saajalle oikein sopiva. Ohje oli tosin vain norjaksi mutta siinä oli hyvät kaaviot eikä siinä sitten auttanut muu kuin keriä langat ja tulostaa ohje.


Aika moni arastelee vierailla kielillä kirjoitettuja ohjeita, ihan turhaan mun mielestä. Mä en osaa norjaa yhtään, ruotsia olen lukenut koulussa vuosikymmeniä sitten ja kummasti vaan sain sukat neulottua ja ilmoitin jopa suunnittelijalle pienestä virheestä ohjeessa, kirjoiteun ohjeen ja kaavion silmukkamäärät ei ihan täsmää, suunnittelija lupasi korjata kaavion.


Neuleohjeet tehdään yleensä kielestä riippumatta hyvin samalla kaavalla. Sukkaohjeessa yleensä kerrotaan ensin paljonko luodaan silmukoita, tehdäänkö resori ja jos niin minkälainen, jos malli on monivärinen niin kuvista voi katsoa mitä väriä milloinkin tarvitaan. Jos sukat aloitetaan varresta niin varren jälkeen tulee kantapää, kiilakavennukset ja terä. Katsoin ohjeesta silmukkamääriä ja vaikka en osannutkaan kääntää joka sanaa niin kyllä sieltä ne tärkeimmät jutut löytyi.


Tämmöisessä mallissa jossa on kapeita kirjoneuleraitoja, on muuten tosi tärkeää pitää värit koko ajan samassa järjestyksessä, jos värit vaihtaa paikkaa niin työhön tulee hyvin helposti poikkiraitoja jotka ei tietenkään haittaa käyttöä mutta häiritsee jos ne sattuu huomaamaan.


Sukkien väreiksi valikoitui nämä melkein sattumalta, ensimmäinen käteen sattunut semisolidi lanka oli sopivasti värinimeltään Feldmaus ja koska ajattelin tuon olevan joku hiiri niin päätin tehdä hiiripöllö-sukat. Tarkistin myöhemmin ja värin nimi on oikeasti kenttämyyrä mutta kyllähän ne pöllöt myyriäkin syö. Väri ei ole ihan niin lämmin sävyltään kuin olisin toivonut mutta ihan kivat näistä tuli.


Omien jalkojen kuvaaminen oli tälläkin kertaa varsin hauskaa. Ensin liukastelin pihan läpi kumisaappaissa vain todetakseni että tuo kivi on varmaan aika liukas ja korkeakin se on. No ei se sitten ollutkaan kovin liukas kun lopulta pääsin kämpimään kiven päälle. Päinvastoin, mun lämpimät jalat meinas jäätyä kiveen kiinni, putoamista oli turha pelätä. Ja sukatkin irtosivat lopulta kivestä ilman repimistä, ei tarvinnut naapurien ihmetellä mitä se tuolla metsänlaidassa kököttää koko päivän.


Malli: Viking Ugla ohje on ainakin vielä ilmainen, voi olla että muuttuu maksulliseksi kun käännetään englanniksi
Langat: Roosa nauha-sukkalanka ja Wollmeise twin
Puikot: resorissa ja kärjessä 2.25 mm, kirjoneuleessa 2.5 mm
Ravelryssä: Viking Ugla


Koska tätä mallia oli niin kiva neuloa niin päätin tehdä toisetkin. Jos haluat saada ne omaksesi niin kommentoi tähän postaukseen, kaikkien kommentoijien kesken arvotaan joko pöllö- tai kanasukat jotka lupaan tehdä ja lähettää helmikuun loppuun mennessä. Ihan kaikki lukijat, myös ne satunnaiset anonymit saavat osallistua arvontaan mutta toivon toki että osallistujat käyvät myös katsomassa tuliko voitto. Jos kommentoit anonyyminä niin laitahan viestiin jonkun nimimerkin että jos voitto sattuu kohdalle osaan huudella oikeaa henkilöä.


Suoritan arvonnan parin viikon kuluttua, viimeistään 20.12.

97 kommenttia:

 1. Wau! Tosi upeat sukat ja neulontakäsialasi on niin kaunista. Ilolla mukana arvonnassa! :)

  VastaaPoista
 2. Aivan ihanat pöllöt! Pakko osallistua tähän, vaikka minulla onkin Sinun neulomat sukat. Ne on niin sopivat ja lämpimät. Pöllöt on vain niin parhaita.

  VastaaPoista
 3. kyllä noitten tekemiseen tarvitaan taitoa. Hatunnosto sinulle. Arvonnassa mukana.

  VastaaPoista
 4. OI miten ihanat! Mie tahon tommoiset. Jos ei arvonnassa natsaa, niin pitää tehdä vaikka olenkin aika köpö kirjoneuleissa. Eli mukana!

  VastaaPoista
 5. Oi kun on kivat! Osallistun pöllösukkien arvontaan. :)

  VastaaPoista
 6. Oi, noi pöllösukat on ihanat! Eli sellaiset jos saisi... itselle kun ei oikein mukamas ehdi sukkia neulomaan :-)

  -Murmelita, joka lukee säännölisesti mutta ei mukamas osaa kommentoida

  VastaaPoista
 7. Todella ihanat! Pöllösukat olisi itsellekin kivat, kun ei taida omat taidot vielä moiseen riittää :)

  -Eemu

  VastaaPoista
 8. Aivan ihastuttavat sukat, varsinkin tuo jalkapöydän päällä oleva lentävä pöllö on hauska! Käynpä heti hakemassa ohjeen :)

  Ja arvonnassa mukana, jos vaikka onni sattuisi kohdalle :)

  VastaaPoista
 9. Onpa nätit! Ehdottomasti mukaan arvontaan! :-)

  VastaaPoista
 10. Ihan älyttömän hienot ja söpöt sukat! Pakko tehdä itsellekin! Ja ihan pakko koettaa neuloa norjaksi. :D

  VastaaPoista
 11. molemmat täydellisiä!!!
  Osallistun kumman vaan sukkaparin arvontaan

  VastaaPoista
 12. Kauniit sukat olet taas tehnyt. Osallistun arvontaan.
  t. LinaLily(rav)

  VastaaPoista
 13. Pitkään olen jo ihastellut ihania ja taidokkaita sukkia mitä olet tehnyt.
  Nyt sitten päätin myös kommentoida ja tietenkin osallistua pöllösukkien arvontaan :)

  Hennuska

  VastaaPoista
 14. Ihanat sukat! Tallensin jo ohjeen itselleni. Ja arvontaan tietenkin mukaan.

  VastaaPoista
 15. Pöllösukat kelpaisi ja tulisivat sopivasti synttärilahjaksi.

  VastaaPoista
 16. Pöllösukat kelpaisi ja tulisivat sopivasti synttärilahjaksi.

  VastaaPoista
 17. Aivan mielettömän ihanat pöllöt!

  VastaaPoista
 18. Sukat kelpaisivat taatusti! Sun tekemät sukat lähentelee jo legendaa!

  VastaaPoista
 19. Mahtavat pöllösukat! Ehdottomasti mukana arvonnassa, mutta jos minua onnistaa, niin onpa vaan vaikea päättää haluanko pöllösukat vai kanasukat, molemmat on tosi pop!

  VastaaPoista
 20. Uih! Pöwwöt oisivat ihnut. Ei meinaan vielä taivu näin hieno kirjoneule meikäläisen langankuljetustaidoilla.

  Lapinita

  VastaaPoista
 21. Oi, mitkä ihanat sukat! Ja varmasti lämpöiset

  VastaaPoista
 22. Aivan ihanat! :) Pöllöt olisivat mieluisammat, mutta kanatkin kivat.

  VastaaPoista
 23. Oon ihan samaa mieltä eri kielillä neulomisesta, ainakin kokeneempi pystyy aika hyvin päättelemään ja säveltämään itse sen, mitä ei tarkalleen ohjeesta ymmärrä. Mun on ehkä ihan pakko neuloa itse nämä pöllösukat pöllöhullulle esikoiselle, varmuuden vuoksi tallensin norjankielisen ohjeenkin omaan kirjastoon nyt, kun se on vielä maksuton. Niinpä en osallistu arvontaan, vaikka tekis tietysti mieli itsellekin saada pöllösukat...

  VastaaPoista
 24. Ihanat pöllösukat nuo tahtoisin. Sinun tekmät sukat on kyllä niin upeita, ikinä en saisi aikaan moisia.

  VastaaPoista
 25. Mahtavat pöllösukat, nyt on kyllä pakko osallistua arvontaan. Ihanaa, että jaksat ilostuttaa myös vieraita kädentaidoillasi.

  Maikku (rav)

  VastaaPoista
 26. Tosi ihanat sukat ja en voi kun ihailla tuota tasaista käsialaa. Tiedän parikin pöllöhullua ketkä tuollaiset tahtoisi, saattaa olla vaan hiukan liian haastava ohje näin aloittelevalle kirjoneulojalle, mutta kuhan edistyn pitää tuommoiset tehdä. Siis pöllöt olisi mieleisemmät.

  VastaaPoista
 27. Pakkohan tänne oli tulla osallistumaan kun oikein nimellä kutsuttiin :)
  Kanasukat ois tosi hienot, eli innosta hihkuen isallistun arvontaan!
  Nii ja se piti vielä sanoa että sä oot kyllä käsittämättömän taitava ja nopea neuloja <3

  VastaaPoista
 28. Oi mä haluaisin niiiiiiiin kovasti tuollaiset pöllöilysukat :) Omat taidot ei kyllä riitä noiden neulomiseen joten toivottavasti mulla olis kerrankin arpaonnea!

  VastaaPoista
 29. Upeat sukat. Aika hyvin olen saanut kuvattua sukat, jopa takaa kantapään :)
  Huikeetahan olisi saada tuollaiset sukat, aika näyttää. Kaikkea hyvää
  SaanaK Novitan neulomosta.

  VastaaPoista
 30. Vautsi mitkä sukat taasen! Ja väritkin ovat mielestäni justiin kuvioon passelit :)

  VastaaPoista
 31. Kudot ihania sukkia!

  Lea (ravelryssäkin)

  VastaaPoista
 32. Tosi mahtavat pöllösukat. Kun katselen sinun tekemiä kirjoneuleet tulen kateelliseksi. Arvonnassa mukana!!!

  VastaaPoista
 33. Nää sun sukat on aina ihania, eikä pöllöt tee siinä poikkeusta. Mä en ole vielä hurahtanut Wollmeisen lankoihin. Pelkään, että mä saan niistä pakkomielteen elvyttää saksanopinnot ja just aloitin espanjan opiskelun syksyllä ;) Mukana arvonnassa!

  VastaaPoista
 34. Aivan uskomattoman upeat sukat! :) Mielelläni osallistun arvontaan. T. Jillian

  VastaaPoista
 35. Mä niin ihan hirmuisen kamalan paljon haluaisin voittaa just nää pöllösukat. Voi pliispliis osu mulle arpavoitto!

  VastaaPoista
 36. Onpas upeat sukat. Haluaisin kanasukat, jotka voisin kanajuttuja keräävälle ystävälleni lahjoittaa. Leppoisaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
 37. Ihanat sukat. Rakastan pöllöä ja yksi lempiväreistäni on ruskea.
  Ymmärän neuleohjeita ja kuvioita helposti, mutta käteni eivät halua neuloa kirjoneuletta, kun ei tule vieläkään siistiä ja tasaista jälkeä neulotessani muutaman värin kanssa.

  Siispä osallistun arvontaan ja toivon pöllösukkien piristykseni.

  Hyvää joulun odotusta! :)

  VastaaPoista
 38. OOOH! Ihanat sukat! Olen aina pitänyt sinua sukkamestarina ja kateellisena kaihonnut taitoasi...Olen itse tehnyt yhdet Dropsin kirjoneulesukat siskolle lahjaksi ja haluaisin niin kovasti tehdä niitä lisää, mutta olen niin tumpelo vielä kirjoneuleen kanssa, että minulta kuluu tyyliin kuukausi yksissä sukissa....eli miljoona muuta neulottavaa tuntuu menevän aina edelle, ennen kuin uskallan taas aloittaa kirjoneuletta.

  VastaaPoista
 39. Katselin kanssa näitä pöllöjä SILLÄ silmällä. Nämä pitää tehdä, jahka joulu menee ohi. Sinun omasi ovat jälleen niin kaunista ja tasaista käsialaa!

  Ja mukaan arvontaa - joulujännitystä olla pitää.

  VastaaPoista
 40. Tosi hienot, heti nappasin ohjeenkin talteen!

  VastaaPoista
 41. Ihaillen ja ihmettelen sinun upeita kirjoneuletöitäsi. Arvonnassa olen mukana, toivon, että onni potkii ja saan pöllösukat!
  Mukavaa joulun odotusta!
  Raija Neulomosta

  VastaaPoista
 42. Nämä on kyllä aivan upeat sukat -taas! Itse en ole tehnyt monimutkaista kirjoneuletta ja olen miettinyt, että joskus pitäisi rohkaistua tekemään. Uskon, että kaavioita on helppo lukea myös vaikka ohje olisi sellaisella kielellä, jota ei ymmärrä. Toivon, että joku kaunis päivä minäkin teen esim. norjan kielisestä ohjeesta jotkut ihanat kirjoneulesukat. :) Pöllösukat ovat mallina tosi ihanat, sellaiset haluaisin kovin mielelläni jos arpaonni suosii.

  VastaaPoista
 43. Mukaan ihanien sukkien arvontaan.
  Ja siltä varalta etten voittaisi otin mallin talteen. Kiva malli!

  VastaaPoista
 44. Hienot sukat ja hienoja kuvia. Otin kyllä ohjeen talteen, mutta siltä varalta, etten ehdi näitä kutoa, osallistun arvontaan.

  VastaaPoista
 45. Aiempi kommenttini ilmeisesti tuhoutui matkalla..

  Mutta olin sanomassa, että neuleesi ovat aina iloksi silmälle, niinkuin nyt tämäkin sukkapari!
  On myös ilo osallistua arvontaan.

  -hillanen

  VastaaPoista
 46. Voi Päivi, ihana tarina sukista :) Osallistun mielelläni arvontaan, mutta laitoin ohjeen heti omiin faveihin; olisi kiva kokeilla neuloa norjaksi. En ole norjaa opiskellut minäkään, mutta kouluruotsin avulla siitä ymmärtää luettuna yllättävän paljon!

  Outi (odessa7 ravelryssä)

  VastaaPoista
 47. Upeat sukat!
  Niin kauniita sukkia teet nopealla tahdilla! Totta tuo, että vieraskielisillä ohjeilla kyllä neulominen onnistuu, kun uskaltaa aloittaa...

  VastaaPoista
 48. Todellakin olen sukkapron omassa arvonnassa mukana! Kuulun tuohon Ravelryn faniklubiisi, joten saatampa jopa haljeta ilosta jos onni potkii tässä arvonnassa. :)

  VastaaPoista
 49. Uskomattoman upeat sukat! Eipä ihan ekaksi tulisi mieleen norjaksi neulominen...Pitänee käydä nappaamassa malli itselle. Mutta yritän onnea arvonnassakin.

  VastaaPoista
 50. Oi hyvänen aika. Kanatkaan ei ole pöllömmät, mutta kyllä pöllöt vaan on just eikä melkeen ihanat. Olisi valtavan hienoa, jos onnetar olisi minulle ystävällinen. Rakastan villasukkia, rakastan pöllöjä, ja kaikki työsi käyn täällä kuolaamassa. Eikö ois upeaa yhdistää ne kaikki mun villasukkavarastoon?

  VastaaPoista
 51. Upeat! Pakko osallistua arvontaan, sillä pöllösukat kyllä kelpaisi.

  -MaarianLangat

  VastaaPoista
 52. Kauniit pöllösukat :)

  -Tinttuli

  VastaaPoista
 53. Kivat sukat. Heti tallensin mallin . Liisa

  VastaaPoista
 54. ihana malli, miekin löysin tämän ihan sattumalta ravelrystä ja piti tallettaa malli. mutta olisihan se ihanaa jos saisi taitavan tekijän tekemät sukat.

  VastaaPoista
 55. Ihana malli! Jos voitan niin mulle käy kummat vaan sukat.

  VastaaPoista
 56. Ihanat sukat! Minä haluan osallistua arvontaasi taas. Tuollaiset kanasukat lahjoittaisin naapurin "kanarouvalle", jolla on reipas parvi suomalaisia rotukanoja ja hän ystävällisesti otti talvihoitoon meidänkin ilmajokiset kesäkanat :). marjo-riitta kauppalan toiselta laidalta.

  VastaaPoista
 57. Aivan ihanat sukat! Pitää käydä korjaamassa talteen ohje, vaikka epäilenkin, että jäävät minulta tekemättä. En tiedä kumpi on haasteellisempaa, tuollainen kirjoneule vai norjan kieli :)

  VastaaPoista
 58. Ihanan näköiset sukat! Osallistun mukaan arvontaan. :)

  VastaaPoista
 59. Hienot sukat, kelpaisivat tännekin.
  terv. "mutsi"

  VastaaPoista
 60. Ihanat pöllöt. Olishan tuollaiset hieno voittaa, kun itse ei tule kirjoneuleita tehtyä.
  Sulla on usein tosikivoja sukkia blogissasi näytillä.

  VastaaPoista
 61. Ihan huikeat sukat, mukana arvonnassa!

  VastaaPoista
 62. Ihan huikeat sukat, mukana arvonnassa!

  VastaaPoista
 63. Höh, edellinen kommentti taisi karata bittiavaruuteen...
  Tässä blogissa on kiva käydä. Takuuvarmasti upeita neuleita. Jos arpaonni suosii, toivoisin kanasten lämmittävän jalkojani

  VastaaPoista
 64. Ihanat sukat ja sopisivat niin hyvin jalkaani, kun kesäpaikkamme nimi on Ugglebo.

  VastaaPoista
 65. Ihanat sukat!
  T. alderaan

  VastaaPoista
 66. Vau, miten hienot sukat ja vielä norjaksi! Kyllä vetää taas sanattomaksi.

  VastaaPoista
 67. Upeat sukat! Sekä kanat että pöllöt ovat hurmaavia!
  ruskanlehti (raverlyssä)

  VastaaPoista
 68. Kauniisti neulotut sukat! Ja malli on tosi hilpeä, pöllöt kurkkii sekä eteen että taakse. Kiitos myös mallin jakamisesta!

  Neulomosta erja*

  VastaaPoista
 69. Todella upeat sukat. On ilo seurata, kuinka joku osaa tehdä noin upeita sukkia. Olisipa itselläkin taitoa tehdä kirjoneulesukkia. Sä olet suorastaan guru!

  VastaaPoista
 70. Mainio ohje ja ystävällisesti tuijottavat sukat. Osallistun mielelläni arvontaan, pidän sekä pöllöistä että kanoista.

  yt. Ravelry-nick Kuikka

  VastaaPoista
 71. Oi sitä onnellista, joka nuo sukat saa. Upeat!

  VastaaPoista
 72. Olen jo pitkään ihastellut sukkiasi ja ihmetellyt kuinka nopeasti neulot niitä

  VastaaPoista
 73. Mä vasta ehdin huomata tämän mallin Ravelryssä ja hiisi vieköön, sä olet ehtinyt jo neuloakin ne! :D On se vikkelä! Ihan mahtavat ovat pöllöset ja oispa ihanaa, jos mäkin sattuisin semmoiset arvalla voittamaan. :)

  VastaaPoista
 74. Ihanat sukat!

  Milloinkahan sitä uskaltautuisi itse kokeilemaan kirjoneuletta.
  Hyvää joulun odotusta toivottaa Helini Novitan neulomosta.

  VastaaPoista
 75. Nuo sukat on aivan ihanat! Näin ne itsekin ravelryssä ja olisin varmaan itsekin neulonut jo ellei ohje olisi tosiaan norjaksi. Tämän postauksen myötä tosin voisin rohkaistua itsekin yrittämään. Mielellään kyllä ottaisin tuollaiset valmiitkin sukat, omat tekeleet kun tuppaavat matkaavan aina jonkun muun jalkoja tai käsiä lämmittämään :)

  Neoana

  VastaaPoista
 76. Olisin ikionnellinen jos osaisin neuloa tuollaiset sukat , saati vielä voittaisin ne arvonnassa .
  Mersu neulomosta.

  VastaaPoista
 77. Siis aivan ihanat sukat, kyllä sinä olet taitava, siis sukkamestari!
  Innolla mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
 78. Ekaa kertaa vierailen sun blogissa, mutta kivalta näyttää! :) Aivan ihanat sukat, laitoin ravelryssä suosikkeihin,

  VastaaPoista
 79. Ihanat pöllö-sukat!! Mielelläni ne jalkaan vetäisin, jos omakseni saisin. Osallistun siis oikein mielelläni arvontaan. :)

  VastaaPoista
 80. Ihanat sukat taas ja taidolla neulotut, kuten kaikki neulonnat blogissasi. Upeeta ois saada sukat omaksi.:)

  VastaaPoista
 81. Nämä on aivan ihanat! Kirjoneule ei kuulu omiin vahvuuksiini, mutta jos arvonnassa ei onni suosi niin pakko ehkä yrittää itse tämänmoiset väkertää :)

  VastaaPoista
 82. Pöllöt on parhaat! Hienon mallin olet taas löytänyt :) Mukana arvonnassa. InhanAnne (rav)

  VastaaPoista
 83. Oijoi miten lutuiset pöllöt! Itsellä ei ole vielä kärsivällisyyttä kutoa noin ohuista sukkalangoista kirjoneuletta :/ mutta ihanaiset! :)

  VastaaPoista
 84. Oi oi, mahtavat sukat! Pöllösukkien toivossa osallistun arvontaan. Itse en kirjoneulo (vielä) ja olis oiva helmikuun olemattoman synttärin synttärilahja.

  VastaaPoista
 85. Taas kerran aivan upeat sukat oot tehnyt :) kanasukatkin ovat hauskat! Innolla arvonnassa mukana. Harmi kun itsellä ei ole kärsivällisyyttä opetella siistiä kirjoneuletta, mutta vielä joskus...
  -venduli Ravelrysta

  VastaaPoista
 86. Ihanat sukat! Lintuja ei omissa sukissa olekaan, en ole vielä saanut kokonaista paria kirjoneuletta tehtyä.

  nimim. pari sukkaparia keskeneräisinä puolitoista vuotta... ravelryssä Suvi89

  VastaaPoista
 87. Aivan mahtavan hienot sukat.Kunpa osais neuloa noin kaunista kirjoneuletta.
  Tyttik.
  tyttiklemetti@luukku.com

  VastaaPoista
 88. Ihanat todella ja nuo kanasukatkin aika herkut :)
  Mukaan arvontaan tietysti.

  Mikäs se semmonen ravelryn vilkas suomalasiryhmä on?

  VastaaPoista
 89. Ooh ihanat pöllöt. En voi kuin ihailla taidokasta kirjoneuleen neulojaa. Kanasukkasetkin näyttävät kauniilta, mutta pöllöt kyllä vievät voiton.

  VastaaPoista
 90. Ooh ihanat pöllöt. En voi kuin ihailla taidokasta kirjoneuleen neulojaa. Kanasukkasetkin näyttävät kauniilta, mutta pöllöt kyllä vievät voiton.

  VastaaPoista
 91. Hienot on! Kumpa joskus tosiaan olisi aikaa neuloa ihan vaan itselle tuollaiset.

  -Aaduska

  VastaaPoista
 92. Kiva malli. Minä en hallitse kirjoneuletta!

  VastaaPoista
 93. Kauniit on sukat! Tosin ne kana-sukat jalassa olisi kiva käydä kanalassa testaamassa tunnistaako kotkottajat lajitoveriaan sukan varresta :) Tänään valmistui Barbara Gregoryn pöllölapaset, mutta en silti koe kirjoneulomista omakseni. Liekö vain harjoittelun puutetta...

  -Marijke

  VastaaPoista